Лад мистецького твору. Читацькі уявлення про лад: новелістика Едґара Аллана По.


Загально відомо, що ідея абсолюту, абсолютної гармонії   приваблювала  Едгара По - романтика-поета, прозаїка, теоретика літератури.
  По – теоретик, розмірковував над можливістю удосконалення, оновлення розуму людства.  Для  нього  мистецькі  візії,  що  втілювалися,  "роздруковувалися"   у фантазіях  (fancies), були засобами  зв’язку  з метафізичною реальністю. Тож, у такий  спосіб  наснажуючи  пам’ять  митця,  ця зовнішня для людської природи реальність, могла підживити інтелект людства.
   По  теоретизував     щодо     найгармонійнішої,     найдосконалішої   побудови твору.
   Проте,  наскільки  справедливо  говорити  про гармонію*  у прозовій практиці самого   митця,  позначеній  романтичним  світовідчуттям,  антитетичною поетикою контрасту?
   Наскільки можна говорити  про  лад малої  прози Е.По, не виокремлюючи зразкові   приклади,  а співвідносячи  це поняття з усім обширом його доробку? Серед   оповідань  американського  митця   називають такі групи: "Психологічні цілком або  такі, де    психологізм переважає; пародійні  й гумористичні; сенсаційні з іронічним присмаком або   без нього; пригодницькі;  містичні, в  яких буяє похмура фантазія  і лякають читачів готичні страхіття; лірично-романтичні, що нагадують вірші у прозі; філософські діалоги; розповіді про подорожі; логічні або детективні;  науково-фантастичні" 1/. Наскільки всі вони, включаючи й    чималий обшир страхітливих, позначені енергією ладу?
   Наскільки, нарешті, доречно шукати  лад (оформлення) в доробку митця ХІХ ст., який за     всіма  правилами  мав віддавати  перевагу генезису замість арістотелівської телеології, "становленню" замість "форми"?
     Тож, наскільки дійсно лад?
      По-перше, гармонія є невіддільною від прози Е.По, оскільки це твори. А в них, як і в творах будь-якого митця,  відлунює космогонічна  креативність.
У.Еко твердив, що тексти  не  зникають;  їх не можна сховати: кожний наступний текст відлунює попереднім, відтак і першотекстом.
     По-друге,  лад   у   творах  митця   обумовлений   прагненням  цілісного,  не-роздрібненого   сприйняття світу.  Недаремно таким  генетично подібним Ш.Бодлеру та  символістам кінця ХІХ ст. був  американський  предтеча.
Тож,  гармонію в творах  Е.По   обумовлює     наслідування  світу-космосу    і бажання     передати   враження  від цього всесвіту.  Письменник  вважав,  що  величезна  маса    помилок проникає  в  філософію внаслідок звички людини вважати себе  всього лише громадянином світу - виокремленої планети - замість того,  щоб  хоч зрідка зважати на своє становище  космополіта в справжньому сенсі - мешканця космосу, Всесвіту 2/.
   Світ сприймався  ним  як система знаків, мов, сигналів і кодів, що їх він мав декодувати, щоб розкрилася зрозуміла картинка.
   В тій  мірі, в якій він наслідував  візійним образам і прагнув якнайкраще передати своє    враження від них, простір його творів  був наповнений контрастами та гіперболами. Дослідники звертають увагу на сліпучу яскравість,  напруженість загадкових, таємничих образів.
    По-третє,  лад (гармонія)  пронизує  твори Е.По, оскільки їхня структура - це структура   здогадки.  У.Еко  писав,  що абстрактною моделлю здогаду є лабіринт.    Відомі три види лабіринтів, три можливі моделі здогадки: класична, маньєристична   та   ризома.  Класичний   лабіринт,  класична  модель здогаду  цілком узгоджується з прозою Е.По.  У.Еко так описує цю структуру: "Перший - грецький:   лабіринт   Тесея.  В  ньому  нікому не вдається заблукати.   Входиш, добираєшся до середини   і   з середини   йди  до виходу. Тому-то  в   середині і сидить  Мінотавр.   Інакше  пропав би   весь  смак  заходу.  Це  була б звичайна прогулянка.   Жах    береться   (якщо береться)  з  невідомості:  невідомо,   куди  потрапиш   і  що   викине Мінотавр. Але на порозі класичного лабіринту в твою долоню зразу ж лягає нитка Аріадни. Власне, лабіринт - це і є нитка Аріадни"3/.
   Мінотаври   Е.По   є могутніми   і жахливими,   проте    у   його прозі жахливе, незбагнене,   незрозуміле  прагне  бути опанованим (описаним, вербалізованим) . Тож,  істина >>>

0 коммент.:

Дописати коментар