Найкоротший (короткий) зміст «Червоні вітрила» для читацького щоденника (А. Грін)

Лонгрен, батько головної героїні Ассоль, був моряком і пішов в тривале плавання. Повернувшись додому, він дізнається, що його дружина Мері померла, і у нього залишилася восьмимісячна дочка. Пологи виявилися важкими, дружина витратила всі заощадження на відновлення. Одного разу від безвиході вона вирушила здати обручку в ломбард, щоб купити хоча б хліба, після довгого шляху Мері не витримала і померла. Маленьку Ассоль виховувала сусідка, яка розповіла Лонгрену, що у них великі борги перед Меннерсом, господарем корчми.

Через п'ять років сталася трагедія: Маннерса, що знаходився в човні, віднесло в море, все це відбувалося на очах його боржника, який йому не допоміг врятуватися. Жителі села дізналися про те, що відбувається і надалі не спілкувалися з родиною Лонгрена. Ассоль стала ізгоєм, її навіть били.


Далі автор розкриває історію про червоні вітрила. У віці восьми років Ассоль побачила іграшкову яхту з червоними вітрилами і, граючись, пустила її по струмочку, який привів її в ліс, там вона познайомилася зі казкарем Еглем, він передбачив її подальшу долю. Її знайде хоробрий принц, який забере її з села на судні з червоними вітрилами. Цю історію дівчинка розповіла батькові, але випадково це почув перехожий і передав всьому селу, і з тих пір Ассоль називали злегка божевільною.

У наступному розділі письменник знайомить читачів з ще одним головним героєм. Артур Грей з багатої сім'ї. Він ріс один в родині і грав на самоті, так само, як і маленька Ассоль. Одного разу йому в руки потрапила книга із зображенням корабля під час шторму, яка надихнула його. У п'ятнадцять він пішов в море, батьки просили повернутися, і через п'ять років він повернувся, але до того моменту батька Грея не стало. Син придбав трищоглове судно «Секрет».

Далі письменник описує знайомство головних героїв. Подорожуючи, Грей приплив до Каперну і, гуляючи по лісі, зауважив сплячу незнайомку неймовірної краси, це була Ассоль. У трактирі він почав розпитувати людей, ким вона є. Народ називав її божевільною. Розповіді про мрії Ассоль зачепили його. Один з відвідувачів вигукнув, що героїня зовсім не божевільна, а навіть дуже хороша дівчина. Грей віддає наказ: купити червоний шовк і зібрати талановитих музикантів. Незабаром батько Ассоль знову йде в море, на заробітки.


Заключна глава розповідає про нову зустріч героїв. У цей день дочка моряка була одна, читала книгу, і маленький жучок зупинився на слові «Дивись». Піднявши голову, вона помітила судно з червоними вітрилами. Дівчина побігла до причалу, там вже зібралися жителі села. Вони кричали, штовхалися, кидали всі свої справи. Тендітна героїня ледве пробралася через увесь натовп. Вона відразу ж зрозуміла, що він приплив за нею. З палуби спустили шлюпку, до неї підбігла Ассоль і побачила його, того самого принца. На питання, чи забере Грей батька коханої, він відповів «так». Він поцілував Ассоль, і вони попливли.

0 коммент.:

Дописати коментар